Lancia Istoria

Oamenii care găsesc puterea de a-și da locul de muncă bine plătit în căutarea adevăratei lor pasiuni sunt rare. Din fericire, unii dintre cei care au devenit cunoscuți prin realizările lor. Acesta este cazul lui Vicenzo Lancia, care a renunțat la cariera sa de contabilitate, astfel încât să poată construi mașini și să livreze lumii unele dintre cele mai avansate vehicule în acel moment.

Deși unii ar putea spune că 1906 a țipat cu plictiseală în ceea ce privește oportunitățile de distracție și locuri de muncă în comparație cu 2008, începutul secolului al XX-lea a fost, probabil, una dintre cele mai productive ere din istorie. Vicenzo Lancia avea doar 25 de ani în 1906 când și-a fondat propria companie de automobile cu colegul său Claudio Fogolin.

Cu o înclinație spre mecanică și o abilitate aproape de neegalat în diagnosticarea și repararea motorului, precum și experiența ca pilot de încercare pentru Fiat, Vicenzo Lancia a fost pregătit să dezvolte un vehicul care să schimbe percepția italiană și poate asupra lumii asupra autoturismelor. În 1907, el a dezvăluit Alpha, o mașină inovatoare ofensiv pentru timpul său. În afară de faptul că a fost echipat cu un motor robust, fiabil și receptiv, Alfa a fost surprinzător de ușor: Vicenzo a folosit o structură tubulară pentru axul din față al mașinii, în loc de oțelul solid ca producătorii de mașini.

Șase ani mai târziu, Lancia va elibera Theta, primul automobil european care a fost echipat cu un sistem electric încorporat. Înainte de anii ’20, Lancia a patentat și două tipuri de motoare, un V8 de 45º și un V12 masiv și îngust de 22º. Astfel de evoluții ar duce la lansarea spectaculoasei Lambda în 1922, un model care a fost o sumă de descoperiri ingineriale și de design. Lambda a avut suspendare independentă față, tunel de transmisie încorporat la podea și primul motor V4 îngust din lume, pentru a numi doar câteva din inovațiile mașinii.

Până în 1931, confortul la plimbare a fost îmbunătățit în măsura în care a fost introdus montarea flexibilă a motorului pe Astura. Similar cu “motorul plutitor” brevetat de Chrysler, sistemul a folosit amortizoare de cauciuc mici pentru amortizarea zgomotului și tăierea vibrațiilor. Moștenirea îmbunătățirilor tehnologice și a patenelor inovatoare ar fi continuată în 1933 de către Augusta, un model echipat cu frâne hidraulice, frâne frontale și spate avansate și un sistem de deschidere a ușilor “garderobă”. Acesta din urmă nu a folosit un stâlp central și astfel a făcut accesul la interiorul mașinii și a ieșit foarte ușor.

Dupa lansarea din Aprilie a modelului Aprilia, Lancia a pornit la curse. În concordanță cu ingineria de vârf a companiei, rezultatele obținute în raliurile din Italia și din restul Europei au introdus Lancia ca următoarea mare forță de curse. Beneficiind de trei rezervoare de combustibil, două montate pe partea exterioară și una din spate, în spatele pilotului, precum și o transmisie completă cu 4 roți, mașinile de curse Lancia păreau ca urmare a proiectelor din viitor.

Lancia ar împrumuta, de asemenea, Ferrari întreaga echipă de tehnicieni, precum și desene și modele, ajutând Scuderia să câștige campionatul Mondial de Formula 1 în anii ’50. Anii 70 au fost martorii nașterii unei legende de curse, Stratos. Corpul ultra-ușor alcătuit din aluminiu și din material plastic armat cu fibră de sticlă a inspirat apariția unor modele mai târzii, cum ar fi Beta, Rally 037 și Delta S4, acestea din urmă făcând uz de materiale de construcție compozite și turbocompresoare twin superioare și patru roți conduce.

După cum au adus multe lanțuri Lancia, reputația sa a început să scadă în cursul anilor ’90 din cauza credibilității scăzute. Încă de atunci, compania sa străduit să se întoarcă prin lansarea unor modele precum lansarea de la începutul anilor ’95 și cea mai recentă teză, un sedan elegant care se pretindea a fi simbolul confortului de conducere. Deși lansarea Tezei în 2002, marca a revenit parțial la valorile sale de bază, cea a modelelor elegante și a sub-capotei de lângă cap, aproape de perfecțiune.

Numărul VIN al Lancia dvs. găsiți aici.
Rețineți că înainte de a cumpăra, verificați istoricul vehiculului. Faceți acest lucru introducând numărul VIN Lancia de mai jos:

Source: autoevolution.com